Amikor az ember egyik pontból el szeretne jutni egy másikba, már több ezer esztendeje utakon halad. Már a kerék feltalálása előtt is használtunk utakat, ösvényeket, csapásokat. Nem véletlen, hogy már az ókor legelején is kövezett főutak szelték keresztül kasul a világot, elvégre az utak a kereskedelem, a közlekedés és az emberi civilizáció érhálózata.


Az első síkfelületű műutat a rómaiak építették. Ők voltak azok, akik elsőként betont használtak az utak építése alkalmával.
Ma már persze csak kisebb magánutak esetében alkalmazzák a betont, a fejlettebb technológiák aszfaltot használnak végső rétegnek, mely alá komoly alapot kell kialakítani.
Nem véletlen, hogy az útépítés egy külön ágazattá alakult, hiszen csak komoly szakmai háttérrel, jól megtervezve és kivitelezve lehet olyan utakat építeni, amely hosszú évekig ellenáll a természet erőinek és az áthaladó járművek okozta erőhatásoknak.
Bár, ahogy fent is írtam, az utak építése szinte egyidős az emberiséggel, mégis, mindmáig kihívást jelent egy-egy szakasz kivitelezése a mérnökök számára.
Éppen ezért, ha útépítésben gondolkodik, mindenképpen kérjen profi segítséget, hozzáértő, szakosodott, profi útépítő vállalattól!

Vélemény, hozzászólás?