Amikor az ember házat épít, az egyik leglátványosabb rész a falak felhúzása, és a vakolatok felhordása. Végül is ez nem meglepő, hiszen a legtöbbünk számára a ház fogalma leginkább a falak és a tető összességét jelenti, minden más elem mér csak plusz.


A vakolatok felhordása pedig az a rész, ami a téglákból emelt valami fallá, otthonná varázsolja. A vakolatokat leegyszerűsítve három típusra oszthatjuk. Ezek pedig a falazó vagy alapvakolatok, simítóvakolatok és a védővakolatok.
Az alapvakolat az az anyag, amit közvetlenül a téglára visznek fel, ezzel kialakítva egy valamivel egységesebb, simább felületet, amit aztán tovább finomítva eljuthatunk a tökéletesen sima, egyenletes falfelületig, amit már színezni is lehet.
A simító vakolatok akkor kerülnek felhasználásra, mikor az alapvakolat már megkötött és szeretnénk kialakítani a végső falat. Ezt nevezzük glettnek is. A simító vakolatokat az alapvakolatra hordjuk fel, annak csiszolása után. lényege, hogy az alapvakolatban megmaradt egyenetlenségeket eltömjük és egy teljesen homogén, síkfelületet hozzunk létre.
A védővakolatok pedig voltaképpen a festékek, melyekkel a falazat legvégső megjelenését, színezését alakítjuk ki.

Vélemény, hozzászólás?