A művészetek világában a festészetnek is több ágazata ismeretes. A 14. században jelent meg először a tájkép festészete. Az 1500-as években, elsősorban tanulmányok formájában rajzolták és festették a tájkép ábrázolásokat. A 19. században egyre több impresszionista festő választotta témájául képeihez a természetet.

tajkep

A színek sokféle árnyalatait, a fény-árnyék finom váltakozásait kifinomult technikákkal jelenítették meg a festők. Galériákban, múzeumokban számos híres impresszionista festő alkotása tekinthető meg a természetábrázolás kategóriában. Képviselőjük között említhető Claud Monet, az egyik leghíresebb impresszionista festő, akire nagy hatással voltak William Turner festményei.

A hazai művészek között a természet vásznon való megjelenítésében híressé vált alkotók között kiemelkedő Rippl-Rónai József posztimpresszionista művész. Ennek a korszaknak a képviselője volt továbbá Van Gogh és Cézann is, aki gyönyörű tájkép alkotásaikkal híressé váltak.

Érzelmi benyomások által inspirált, érzékeny színhasználattal bemutatott természeti ábrázolások igen gyakoriak a kortárs művészek között is. Újító kísérletezéseikkel a mai festők még érdekesebben, modernül mutatják be a különböző természeti jeleneteket. A tájkép festésénél különböző anyagokat használtak és használnak a festők.

Vannak olajjal festettek, aqurellel illetve más anyagok használatával készült képek. A művészek papírra, vászonra, de akár farostra is festették a képeiket. Az ArtTube.hu oldalon mai festőkkel és munkáikkal ismerkedhetünk meg, amelyek megvásárolhatóak.

Vélemény, hozzászólás?