Íme pár érdekesség kedvenc ékszereinkről 

 1. Kezdjünk is mindjárt egy furcsasággal, néhány kultúrában még ma is szokás a gyöngyöket lenyelni. Ennek annyi az oka, hogy különleges gyógyító erőt tulajdonítanak ezeknek a gömböknek.
 2. Ha már gyöngyök, a legnagyobb igazgyöngy, amit felfedeztek 6,35 kilogramm.
 3. 1896-ban a Tiffany & Co. potom 10000 forintért árulta az eljegyzési gyűrűit. Vajon így többen is házasodtak?
 4. II. Erzsébet királynő privát ékszergyűjteményének becsült értéke 13 milliárd forint.
 5. A Titanic című filmből méltán híres „óceán szíve”nyaklánc talán nem is James Cameron fantáziájának a szüleménye. Állítólag az elsüllyedt hajó romjai között találtak egy hatalmas zafír darabot, ami akár a nyaklánc is lehet.ekszer
 6. Talán kicsit ismertebb tény, gyémántból olyan könnyedén lehet grafit, mint a következő Eminem számból világsiker. Annyi kell, hogy sokáig ne nyúljanak hozzá, ne csiszolják és egyből grafittá alakul.
 7. A gyémántok egészen eddig a legkeményebb kövek voltak a világon, azonban mostanra már több olyan ásványt is találtak,ami felveszi a versenyt.
 8. Ugyancsak a gyémántok erejével kapcsolatban, érdekesség, hogy minden ereje ellenére, ha egy kalapáccsal ráütünk a gyémánt eltörik. Tehát a gyémántok kemények, de nem erősek.
 9. Az eljegyzési gyűrűk létezését Nikolaus pápa tette kötelezővé, tehát a házasság feltételévé még i.u. 860-ban.
 10.  Az opálok 30%-a víz.
 11. A platina ékszerek hihetetlen népszerűségnek örvendenek manapság, ki más, mint Cartier kezdett el platinát használni ékszereihez még 1896-ban.
 12.  Néhány kutatás szerint a smaragdok egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években, olyannyira, hogy az örök kedvenc gyémántokat a második helyre kényszerítették.
 13.  Sokan nem szeretik az arany erős sárgás színét, azonban azt kevesen tudják, hogy a színarany mindig sárga, csak akkor változik a színe, ha más anyagokat olvasztanak hozzá.
 14. A világ egyik legnagyobb zafírjának neve is van, miért ne lenne, mégpedig „Ázsia csillaga”. Jelenleg egy washingtoni múzeumban található.
 15.  A világon bányászott, talált, halászott, megszületett, ismert összes arany belesűríthető egy mindössze 12,6 köbméteres kockába, szemléletesebben az egy akkora terület, mint a Washington emlékmű tizede. Nem túl nagy, valóban.

torony

Vélemény, hozzászólás?