A márka imázsában és hírnevében olykor finom, ám fontos különbségek rejlenek. Az imázs és hírnév közötti megértés alapvető fontosságú a sikeres márkamenedzsment szempontjából. Az imázs egy mélyrehatóbb, összetett és általában hosszabb távú kép, melyet a célcsoport és a fogyasztók által társítanak a márka nevéhez. Ez a kép sok tényezőtől függ, beleértve a márka hirdetéseket, az üzeneteket, a termékeket és a céget támogató különböző kommunikációs csatornákat.

Ezzel szemben a hírnév egy könnyebben felismerhető és azonnali, rövidebb távú jelenség. A hírnév inkább az aktuális időszakban megnyilvánuló pozitív vagy negatív visszajelzéseken alapul, amelyek a fogyasztók és a piac véleményét tükrözik. Ez lehet egy jó vagy rossz termékvélemény, egy nemrégiben kibocsátott sajtóközlemény hatása vagy akár az ügyfélkapcsolat minősége.

Például, egy újonnan piacra dobott kozmetikai márka esetében az imázs hosszú távon épül fel. A vállalat olyan értékeket és üzeneteket közvetít, amelyek kifejezik a termékek minőségét, környezettudatosságát és az egészséges életmód fontosságát. Az imázs segítségével a márka igyekszik kiépíteni a vásárlók tudatában azt a képet, hogy az adott márka a megbízhatóságot és az értéket képviseli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük